[...] rodzaj wykonywanej pracy. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na każdą z witamin, należy bowiem regularnie sięgać po jaja, mięsa, podroby, ryby, przetwory mleczne, a także owoce, warzywa czy przetwory warzywne i zboża, nasiona oraz orzechy. Kolejną grupą osób, która może mieć problem z codziennym dostarczeniem niektórych witamin, są osoby ze [...]
Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]
[...] z myślą o osobach, którym zależy na ograniczeniu cukru. W ich składzie nie znajdziemy ani grama dodanego cukru, występują tylko te naturalnie występujące w owocach i warzywach. Jednak nie musimy się bać o kwaśny smak, jaki często występuje w zwykłych przecierach, gdyż poza ziołami i naturalnymi przyprawami dodano erytrytol, który sprawia, [...]
Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak [...]
[...] żywność z negatywnym wpływem na skórę i stanami zapalnymi. Dermatolodzy zalecają w miarę możliwości wybierać jak najczęściej żywność nieprzetworzoną. Pomyśl o owocach i warzywach, chudych białkach i zdrowych tłuszczach. Przeczytaj także: Jakie są najlepsze pokarmy dla naszej skóry? Podsumowanie Niektóre pokarmy, zwłaszcza owoce i warzywa, [...]
[...] stresu na jelita Istnieje kilka sposobów na wzmocnienie ochrony jelit w warunkach stresu. Duży wpływ ma odpowiednio zbilansowana dieta bogata w błonnik oraz fermentowane warzywa i przetwory mleczne. Korzystna może być zwiększona podaż aminokwasu glutaminy, która jest substratem energetycznym dla komórek odpornościowych oraz budulcowym dla [...]
[...] Wiele z nich dotyczy wprowadzenia zmian w stylu życia, a szczególnie w sposobie żywienia. Zazwyczaj obiecujemy sobie, że nasza dieta stanie się zdrowsza, bogatsza w warzywa i owoce oraz jednocześnie ograniczeniu ulegną wszystkie niezdrowe przekąski, oraz słodycze. Czy jest to dobry pomysł? Dobre zmiany nie muszą odbierać przyjemności [...]
[...] absorpcji żelaza znane są m.in. herbaty czarne i ziołowe kawa kakao wina Zjadamy - z możliwego zmniejszania absorpcji żelaza znane są m.in. rośliny strączkowe zboża warzywa (szczególnie szpinak) owoce orzechy białka zwierzęce w tym: pochodzące z mleka (serwatka i kazeina) jajeczne białka roślinne (np. sojowe) niektóre zioła: np. [...]
Do utraty masy ciała dąży lub przynajmniej powinna dążyć blisko połowa ludzi zamieszkująca europejskie kraje rozwinięte i rozwijające się. Jeszcze 50 – 100 lat temu żywność nie wszędzie była jednak tak łatwo i w tak dużych ilościach dostępna, jak teraz. Wtedy poszukiwano sposobów na jak najlepsze zabezpieczenie magazynu kalorycznego organizmu, a [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
[...] bułek kup chleb np. razowy — wystarczy na dłużej niż bułka i w konsekwencji wyjdzie trochę taniej, a na pewno zdrowiej. Postaw na gulasze — wystarczy kawał mięsa i sezonowe warzywa, które w danej chwili są najtańsze. Z łatwością zrobisz pożywny posiłek na 2-3 dni. Nie szukaj najpopularniejszych marek — często jest tak, że sięgamy po markę, którą [...]
Przejście na weganizm może być dla niektórych dużym wyzwaniem. Zmiana diety to na początku często wiele prób i błędów, sprawdzania, co się przyjmie, a co nie, planowania i organizacji. Od Ciebie zależy, czy zdecydujesz się zmienić wszystko z dnia na dzień, czy zrobisz to stopniowo. Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć i które mogą ułatwić [...]
[...] obróbki termicznej. Co jedzą witarianie? Podstawą diety witariańskiej są produkty pełnoziarniste oraz roślinne, zatem nic dziwnego, że na listach zakupowych dominują owoce, warzywa, ziarna, orzechy i nasiona. Większość witarian to weganie lub wegetarianie, ale niektórzy uwzględniają w swojej diecie także surowe jajka, nabiał, ryby oraz mięso. A [...]
[...] ten minerał, warto przejrzeć swoją dietę i postawić na zróżnicowane, zbilansowane posiłki, bogate w nieprzetworzoną żywność. Są duże szanse, że już samą dietą będziemy w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na magnez. Można też uzupełnić dietę w liściaste warzywa, całych ziaren, orzechów i nasion, które są dość bogate w ten minerał.
[...] patelnię, następnie wkłada do kuchenki mikrofalowej torebkę organicznego ryżu basmati, a potem smaży go na patelni. Podczas gotowania wyjaśnia, że czasami lubi dodać warzywa do ryżu. Na koniec dodaje do ryżu odrobinę masła, sól, pieprz i sos sojowy. Kiedy kurczak w końcu jest gotowy, kładzie go na talerzu obok ryżu. Dodaje sos barbecue i [...]
[...] ilości produktów bogatych w żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B. Składniki te znajdziesz w produktach, takich jak: mięso, jaja, podroby, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, orzechy i pestki, kakao, ostrygi. W przypadku niedoborów warto dodatkowo wspomóc się odpowiednimi preparatami witaminowymi. Pamiętaj również o odpowiednim [...]
Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
[...] Nasze narządy odpowiadają za detoks Nie potrzebujesz żadnych magicznych diet, które oczyszczą Twój organizm z toksyn. Wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce i regularna aktywność fizyczna. W Twoim ciele 24 godziny na dobę działają organy, które na bieżąco pozbywają się potencjalnie szkodliwych substancji. Nerki: [...]